Ці захворювання становлять численну групу. Вони виникають внаслідок споживання харчових продуктів, заражених патогенними мікробами і особливо їх токсинами. Від харчових токсикоінфекцій слід відрізняти харчові отруєння, які спричиняються небактерійними отрутами: отруєння солями важких металів, продуктами харчування, токсичними за своєю природою (неїстівні гриби, деякі риби, олії, м’ясо окремих тварин, наприклад білого ведмедя).
Харчові токсикоінфекції можуть бути спричинені такими мікроорганізмами:
1) салмонелами;
2) патогенними штамами кишкової палички;
3) стафілококами;
4) умовнопатогенними'мікробами (паличка Моргана, вульгарний протей);
5) бактеріями ботулізму.
Окремо стоять так звані аліментарні токсичні алейкії — тяжкі захворювання, які перебігають при явищах септичних ангін, з виразними змінами клітинного складу крові. Ці захворювання спричиняються внаслідок споживання зернових продуктів із перезимованого збіжжя, в якому розвинулися грибки Alternaria та Fusarium, іноді Cladosporia та Mortirella. Проростання грибка на зерні супроводиться утворенням токсичних речовин, які спричиняють тяжкі ураження кістковомозкового гемопоезу (патологія та клініка аліментарних токсичних алейкій викладається в курсі внутрішніх хвороб).